De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met stevige winsten gesloten. Een onverwacht sterke groei van de huizenverkopen in de VS sterkte het vertrouwen in de kracht van de Amerikaanse economie. De eventuele renteverhoging die daarvan het gevolg kan zijn, gaf onder meer banken meewind op Wall Street.

De verkoop van nieuwbouwwoningen in de VS is in april met bijna 17 procent gestegen, tot het hoogste niveau sinds begin 2008. De toename was veel sterker dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een plus van 2,3 procent, tot ruim 523.000 woningen op jaarbasis. Verder werden de schattingen voor de eerste drie maanden van 2016 verhoogd.

Die meevaller is een nieuw signaal van de stevige economische groei in de VS, die de Fed ertoe kan zetten de rente verder te verhogen. Hoewel de aandelenhandel baat heeft bij een lage rente, lijkt de overtuiging dat een renteverhoging vooral een teken van kracht is steeds meer de overhand te krijgen op de beurs.

De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 1,2 procent in de plus op 17.706,05 punten. De brede S&P 500 steeg 1,4 procent naar 2076,06 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 2 procent vooruit naar 4861,05 punten.

Het vooruitzicht op een hogere rente stuwde de beurswaarde van banken. JPMorgan Chase en Goldman Sachs stonden met winsten van 1,7 en 1,3 procent in de bovenste regionen van de Dow Jones. Buiten de lijst van dertig hoofdfondsen kregen Citigroup en Morgan Stanley er ook ongeveer 2 procent bij.

Techfondsen in de lift

In de Dow deden technologiefondsen het verder goed. Microsoft leidde de dans met een plus van ruim 3 procent. Chipmaker Intel en de producent van netwerkapparatuur Cisco Systems volgden met winsten van 2 tot 3 procent.

Apple (plus 1,5 procent) zou volgens Aziatische media de productie van zijn iPhones opvoeren, omdat de vraag naar de apparaten iets aantrekt. Mogelijk kunnen ook toeleveranciers profiteren, waaronder het Nederlandse NXP (plus 3 procent in de Nasdaq).

Bod Bayer te laag

Zadenveredelaar Monsanto liet weten dat het overnamebod van Bayer te laag is. Het bedrijf staat wel open voor verdere gesprekken met de Duitse chemiereus, die 122 dollar per aandeel biedt. De beurskoers van Monsanto steeg na de bekendmaking ruim 3 procent naar 109,30 dollar.

Best Buy kon niet delen in het positieve sentiment. De elektronicaketen leverde ruim 7 procent in na de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent naar 48,80 dollar. Brent werd 1 procent duurder bij 48,81 dollar per vat. De euro was 1,1140 dollar waard, tegen 1,1145 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl